Hiisin ja Yolan blogi

espanjanvesikoira Hiisin & stabyhoun Yolan treenejä ja touhuja

Tottistäräytys

9 kommenttia

Keräilenpäs tähän viime aikojen tottistreenailuita. Olen jaotellut harjoiteltavia liikkeitä suorituspaikan mukaan. Vaikeimmat ja uusimmat otetaan kotona, tilaa vaativat ja tutummat ulkokentillä. Sitten on vielä eri ulkoliikkeet suojaisalle, privaattihenkiselle ”kotikentälle” ja häiriössä tehtävät leikit ja kontaktit erikseen porukalla puuhasteluun.

Hiisi on todella herkkä häiriölle. Jos kentällä on sen lisäksi enemmän kuin yksi koira, nenä putoaa maahan ja koira liikkuu melkein hidastetusti. Siispä porukkareeneissä panostetaan edelleen superlyhyisiin sessioihin, kontaktin ylläpitoharjoituksiin ja leikkeihin. Ei yritetäkään sen kummempia. Näitä noin kerran viikossa.

Meiltä noin sadan metrin päässä on pieni hiekkakenttä, joka on kivasti isojen puskien suojaama ja muutenkin syrjässä. Siellä ollaan saatu puuhailla ihan kahdestaan. Joskus joku ihminen kulkee ohi, mutta muuten häiriöt ovat aika minimissä. Hiisi on keskittynyt siellä tosi hyvin. Kotikenttäharjoituksina ollaan otettu näitä. Kolmisen liikettä per treenikerta. Alkuun ja loppuun hyvät leikit.

 • ensimmäisiä eteenmenoja: jätän koiran maahan tai istumaan ja vien lelun lähelle kentän päätyä. Palaan koiran luo ja vapautan sen lelulle. Vauhti on ollut hyvä, mutta kyllä se minun mielestäni kovempaakin pääsee. Tätä pitäisi varmaan tehdä avustajan kanssa niin, että avustaja voisi oikein kunnolla hetsata lelulla?
 • pitkän matkan luoksetuloja samalla tyylillä kuin eteenmenoja. Jätän koiran istumaan, juoksen 50 metriä ja kutsun. Tässä Hoo juoksee päin ja lujaa. Voisi siirtyä lyhyempään välimatkaan ja panostaa eteenistumisasentoon.
 • perusasentoja yhden askeleen siirtymisillä. Tässä tarvitsee vielä apuja. Edestä tullessa löytää oikean paikan, mutta tarvitsee apuja, jos kulma on outo.
 • seuraamiseen lähtöjä ja yhden tai kahden askeleen seuraamisia. Tämä on mulle supervaikeata. Haluaisin jonkun avuksi naksuttamaan.
 • kontaktiharjoituksia sopivan häiriön sattuessa paikalle
 • eri pituisia paikallamakuita niin, että palkka on edessä. Lönähtää usein lonkalle, joskus nopestikin. Mitähän pitäisi tehdä? Keskeyttää? Käydä nostamassa koira takaisin oikeaan asentoon? Tänään kokeilin niin, että superherkku oli melkein etujalkojen välissä. Silti lönähti.
 • peruutuksia. Tämä on kätevä liike, jos Hiisi kuumenee liikaa leikissä.
 • narupalloilua, patukan saalistusta ja vetoleikkejä. Virittelysanan liittäminen leikkiin ja kentällemenoon.
Kotona sisällä:
 • ruokailujen yhteydessä vaihtelevasti paikallamakuuta, sivulletuloa, eteentuloa tai eteentuloa+sivulle siirtymistä. Eteentuloissa on hankaluuksia löytää kerrasta tarpeeksi tiivistä ja suoraa asentoa. Välillä tämä oli jo tosi hyvä, mutta on taantunut. Nyt meinaa tulla vähän vinoon tai sitten jäädä inasen liian kauas. Ennakoi varmaan sivulle siirtymistä, joten panostan tiiviistä ja suorasta asennosta palkkaamiseen. Sivulletulossa haluaisin, että koira käyttäisi paremmin takapäätä. Pitänee etsiä siihen jotain vinkkejä. Kupissa odottava ruoka aiheuttaa myös joskus erikoisia pomppuliikkeitä sivulletulossa.
 • peruutuksia + joku muu käsky tilanteissa, joissa koira alkaa säheltää.
 • seisomaan jääminen liikkeestä. Tätä olen tehnyt aloittanut niin, että pyydän koiraa luo ja pysäytän sen nostamalla kädet ylös ja nojaamalla vähän eteen. Vielä käytetään käsiapuja.
 • perusasentopaikan etsintäharjoituksia käsiavuilla ja ilman. Plussaa on, että tässä ei ole lönähtänyt lonkalle aikoihin!
 • liikkeestä maahanmeno käsiavulla ja polven koukistusavulla. Tässä pitäisi itse muistaa, että palkan pitää olla superhyvä herkku, koska muuten koira ei ”putoa” alas. Tässä ollaan minusta junnattu vähän liian kauan. En ole osannut viedä tätä eteenpäin.
Mistähän löytäisin hyvän tottiskurssin, joka sopisi häiriöherkälle aloittelijalle? Olisi niin hyvä, jos näitä käytäisiin jossain systemaattisesti ja ohjatusti läpi. Onneksi saan edes välillä treeneihin mukaan jonkun kaverin, joka naksuttelee apuna ja yrittää estää ja kitkeä mun pahimmat tunaroinnit.
Lisäksi minulla on kamalat vieroitusoireet autosta! Kääk! Focus on ollut kaksi viikkoa huollossa, ja polttelee jo pahasti päästä kruisailemaan koirajuttuihin.

Ja sitten lepo. Sarjassa "poikien yhteisiä juttuja".

9 thoughts on “Tottistäräytys

 1. Ite käyn tottistelemas Kodan kanssa ihan tarkoituksella parkkipaikalla (illemmalla, kun itse parkkipaikka ei ole enää käytössä), mutta ympärillä tapahtuu jatkuvasti jotain. Tällä yritän saada Kodan ajattelemaan, että ympärillä tapahtuvat eivät vaikuta meihin treenien aikaan.

  Meilläkin oli auto päivän ajokiellossa, kun siihen piti vaihtaa yksi osa ja vaikka ei treeneihin ajellakaan ja oli porukoilta auto lainassa, niin kummasti sitä on vaan siihen omaan autoon kiintynyt 😀 Vielä kun saisi ostettua sen koirahäkin konttiin niin vóla. 🙂

 2. Pitääpä itsekin muistaa, etten jämähdä meidän privaattikentän puskien suojiin :). Porukkatreenit on toinen ääripää, joten jokunen parkkiskeikka siitä välistä on varmaan ihan paikallaan. Siihenkin ilotteluun vaan (pahus!) tarvitaan auto, kun tässä keskustan alueella ei oikein ole maanpäällisiä parkkitiloja.

  Jos muuten haluat häkkivinkin, niin ostin meille tuolta: http://www.zooplus.com/shop/dogs/dog_cages_carriers/carriers/metal_cages_and_boxes/129679

  Meillä on tuo M-koko, mutta olen miettinyt, että tuon korkeus ei välttämättä oikein riitä, ainakin jos koira on siellä pidempiä aikoja. On vähän nafti. Muuten ihan ok häkki ja minusta hyvinkin hintansa väärti.

 3. Sanna, onhan teillä ihan kiva parkki esimerkiksi Lapinniemen uimarannalla. Ja eikös se Hannan puiston kenttäkin ole jonkin verran ”kiireinen”? 🙂

  • Maija, oon aika kranttu :D. Se uimarannan parkkis on ehkä vähän liiankin hiljanen, ja sit se Hannan puiston kenttä taas ehkä vähän liian vilkas, kun joka suunnalla tapahtuu. Pitää olla just sopivaan aikaan, ettei oo liikaa säpinää.

   Sit siellä vielä hilluu kaiken maailman puput plus muut karvaiset kamikazet. Ehkä se vois johonkin aikaan illasta olla hyvä. Mutta se Hannan kenttä on meidän seuraava salainen tavoitekenttä ;).

   Pitää kuitenkin lisätä, että kyllä meidän nykyisestä opinahjostakin häiriötä löytyy. Ykskin pappa tepasteli eilen melkein kylkeen kiinni…

   • No nyt en voi muutakuin nostaa kädet pystyyn ja sanoa etten voi auttaa tämän enempää :d Kun en keksi mitään just sopivaa… Se Valintaladon parkkipaikka? 😀 Jo on vaikeeta, on!

   • Heh, nyt menee kyllä jo hifistelyn puolelle! 😀

   • Maira & Rytsis: Eihän mulle mikään koskaan kelpaa ;). Ja vielä huvikseni vatvon ja jahkaan ja kiusaan ihmisiä…

 4. ”eri pituisia paikallamakuita niin, että palkka on edessä. Lönähtää usein lonkalle, joskus nopestikin. Mitähän pitäisi tehdä? Keskeyttää? Käydä nostamassa koira takaisin oikeaan asentoon? Tänään kokeilin niin, että superherkku oli melkein etujalkojen välissä. Silti lönähti.”

  Vekulla tuppasi olemaan vähän samaa vikaa. Veti milellään lonkkalepoon. Nyt en edes muista milloin olisi viimeksi noin käynyt. Mitäköhän mä sitten tein. Ainakin vahvistin maahanmenoa naksuttimen kanssa ensin nopeammaksi, kun oli vähän sellainen että viittinkö, en viitti (pallit kastuu), viittin. Kun nopeutta oli tullut lisää niin sitten aloin naksuttamaan siitä että on maahan menon jälkeen pitää olla paikallaan vähän aikaa. Nyt ei niinkään ole ongelmana tuo lonkkalepo vaan Vekku tahtoo häiriössä lähteä liikkeelle.

  • Meillä on saattanut vaikuttaa se, että Hiisillä oli aiemmin selkäkipuja. En hetkeen uskaltanut vaatia kunnollisia istumis- ja makuuasentoja, koska oli mahdollista, että koira lönähtää lonkalle kivun takia. Yksi vaihtoehto olisi myös opettaa tottista varten uusi maahan-käsky, koska meillä on nyt arki- ja tottismaahanmeno samalla käskyllä. Mutta katsotaan nyt, tulisiko siitä makuusta vielä ryhdikäs.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s