Hiisin ja Yolan blogi

espanjanvesikoira Hiisin & stabyhoun Yolan treenejä ja touhuja

Kolmas koulutuskäynti

Jätä kommentti

Jännäsin tämän päivän käyntiä niin paljon, että eilisen yöunet menivät ihan pilalle. Väsyttikin aivan uskomattoman paljon, kun lähdin aamusella ajelemaan Kokemäelle. Tällä kertaa siellä opiskeltiin luoksetuloa vapaana ja vieraan koiran ohittamista neutraalisti. Koulutuksessa apuvälineenä oli Peetsan taiteilema kolinapurkki. Hauskaa oli muuten se, että Hiisi oli aivan innoissaan, kun huomasi missä taas oltiin. Viikon viihdyttävimmät hetket se taitaa nykyään kokea Peetsalla =).

Kysäisin Peetsan mielipidettä siitä, että olen nyt pari kertaa nähnyt Hiisin nuolevan lattiaa, mattoa tai tassujaan. Ei mitenkään älyttömästi tai kiihkeästi, mutta sen verran, että huomasin. Ruokavaliota on lähiaikoina tuunattu, ja ilmeisesti tuo voisi mahdollisesti olla myös närästyksen oire. Peetsa sanoi, että jääkaudesta stressaantuminen on mahdollista, joskin äärimmäisen harvinaista. Hän oli sitä mieltä, että jos oireet jatkuvat vielä viikon päästä, syy on jossain muualla kuin huomioimattomuudessa. Äsken tajusin senkin, että Hiisillä on ollut tapana käydä vähän pesemässä tai ”hoitamassa” meitä ihmisiä (yleensä korvia tai kaulaa), mutta nythän se on kielletty. Joten taitaa olla aika mahdotonta sanoa, mihin tuo sitten liittyy. Tarkkaillaan tilannetta.

Tämän viikon kotiläksyksi saatiin harjoitella vapaana luoksetuloa sellaisessa tilanteessa, jossa Hiisi todennäköisesti ei tottele luoksetulokutsua. Jos Hiisi ei tule toisella käskyllä luokse, käännän selkäni koiralle ja lähden kävelemään vastakkaiseen suuntaan. Samalla tarkkailen sivusilmällä koiran touhuja. Kun Hiisi on parin metrin päässä ja aikoo liittyä seuraan, nakkaan todella vihaisesti ärähtäen ensin hihnan ja sitten rämisevän purkin koiran eteen. Vihaisen vastaanoton ideana on estää Hiisin liittyminen takaisin laumaan omin päin. Kun Hiisi tajuaa tilanteen ja hämmentyy, kutsun sen iloisen rennosti luokseni ja palkitsen kehuin ja rapsutuksin. Tämä esimerkkitilanne saatiin kerran luotua Kokemäellä, mutta sen jälkeen kaikki luoksetulot olivat priimaa. Hiisi tuli kipinkapin juoksujalkaa jopa herkullisen lantakasan ääreltä. Ilmeisen tehokasta oli siis.

Viikon toinen treenikohde on vastaantulijoiden ohittaminen provosoimatta, lyhyessä hihnassa ja hihna löysällä. Nyt on siis ideana ottaa koira lyhyeen mutta löysään hihnaan, kun nähdään vastaantulija. Minun hommani on tarkkailla sitä hetkeä, kun Hiisi nostaa korvat ylös ja aloittaa vastaantulijan tiiviin tuijottamisen. Utelias vilkaisu siis sallitaan, tiukkaa tuijotusta ei. Jos tuijotus ei lopu kiellosta, kielletään uudestaan ja käytetään purkkia.

Tänään ohiteltiin mallikohteena yhtä Peetsan omaa vesikoiraurosta. Hiisille purkkitehoste toimi hienosti. Se reagoi pakotteeseen ottamalla oma-aloitteisesti kontaktin minuun ja ohittamalla vastaantulijan hienosti kontaktissa. Tuli sellainen olo, että tuo purkki tosiaan teki tehtävänsä. Aivan kuin Hiisi olisi tuumannut, että oho, ai siis oikeesti meinasit että EI.

Sisällä meno muuttuu nyt sellaiseksi, että kolme kertaa päivässä Hiisi kutsutaan luokse ja palkintona sitä hemmotellaan oikein olan takaa. Kolmen tai neljän minuutin ajan Hiisiä rapsutellaan ja hellitään, ja se saa tuntea itsensä maailman parhaaksi koiraksi. Sen jälkeen se käsketään pois. Tämän lisäksi hellimishetket ruokailujen ja ulosmenon yhteydessä säilyvät entisellään. Eli käskyn alla olevaa koiraa kehutaan ja rapsutellaan täydestä sydämestä. Muuten ei mitään huomiota.

Viikon teemana ovat siis vastakkaiset ääripäät. Kun Hiisi tottelee käskyä, se saa tuntea olevansa hienoin ja paras. Kun Hiisi ei tottele, se saa hyvin tiukan negatiivisen palautteen. Kun Hiisi ei tottele luoksetuloa ja pyrkii sitten porukoihin omia aikojaan, se saa huomata, että ei todellakaan käy.

Pitää ehkä vielä loppuun kirjoittaa yksi kappale siitä kiistellystä kolinapurkista. Toivon, että kukaan ei lähde kokeilemaan omin päin minkäänlaisia kolinapurkkivirityksiä. Sen vuoksi en myöskään aio kuvailla, miten meille sen käyttöä on neuvottu. Näkemäni perusteella uskon, että kolinapurkki sopii joillekin koirille. Toisaalta uskon vakaasti, että purkilla voi tehdä paljon pahaa, jos sitä käyttää väärin tai vääränlaiselle koiralle. Sama juttu pätee tietenkin mihin tahansa pakotteeseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s