Hiisin ja Yolan blogi

espanjanvesikoira Hiisin & stabyhoun Yolan treenejä ja touhuja

Elämä jatkuu

1 kommentti

Jatkuuhan se elämä, vaikka koiran kipujen paljastuminen tuntuu joka kerta yhtä pahalta. Tiedän jo kokemuksesta, että kivun merkit ovat niin kovin pienet, että jäävät herkästi huomaamatta. Hiisin kipu on ehkä sitä, että se vain on aavistuksen erilainen. En edes osaa sanoa kovin paljon mitään konkreettista. Tuli vain sellainen olo, että kaikki ei ole kunnossa. Ehkä se väsyi vähän herkemmin, ehkä levähti vähän tavallista halukkaammin. Ehkä se hakeutui lähemmäs kuin normaalisti. Kyykyssä katsottuna juoksi vinossa. Väkisinkin mietin, olisinko voinut huomata jo aiemmin. Toisaalta tiedän kyllä, että on turhaa yrittää muistella koiran jokaista liikettä viikkoja taaksepäin ja miettiä, oliko jokin yksittäinen asia merkki kivusta.

Keskustelu hierojan kanssa helpotti vähän mieltäni. Varsinkin tieto siitä, että noin syvät jumit tosiaan tulevat rakenteesta (selästä) enkä ole tietämättäni liikuttanut koiraa väärin/liikaa/liian vähän. Vapaiden metsälenkkien pitäisi kaikkien ammattilaisten mukaan olla koiran kropalle parasta liikuntaa, ja hakuharrastustakin kehotettiin kovasti jatkamaan. Sen lisäksi harrastetaan tietysti jäljestystä, mutta sillä ei takuulla yhtäkään koiraa rikota. En keksi meidän harrastuksista mitään sellaista, jota voisi syyttää. Tottis ja toko ovat Hiisin ainoita ”epäluonnollisia” harrastuksia. Niistäkin ainoa kroppaa kuormittava asia on meidän treeneissä ollut seuraaminen. Sitäkin on tosin tehty hyvin maltillisesti. Pk-esteitä ei ole edes aloitettu.

En voi tehdä enempää, vaikka haluaisinkin. Etsitään nyt vain sellaista huoltoväliä, että koiran kroppa pysyisi mahdollisimman hyvässä kunnossa eikä etupää rasittuisi liikaa. Selkäleikkausta aletaan harkita, jos viitteitä hermokivuista löytyy.

Tiistaina päästiin vähän hakuilemaan ja lämpättiin sekä jäähdyteltiin oikein varman päälle. Tehtiin myös varmuuden vuoksi pelastuskoiratyyppistä partioivaa hakua suorapalkalla, jotta vältettäisiin räjähtävät lähdöt ja täysillä juokseminen. Kivasti menikin. Maalimiesmotivaatio oli hirmuinen, ja irtoaminen oli reipasta. Parhaimmillaan (tai pahimmillaan) koira irtosi yli sataan metriin, kun lähti hajua tarkistamaan. Maalimiehillä Hiisi oli aivan liekeissä. Varmasti sujuisi partiointikin meiltä (tai ainakin koiralta). Hiisi oli myös äärimmäisen helppolukuinen hajun saatuaan. Häntä heittäytyi aivan villiksi, ja koira meni vauhdilla pussailemaan maalimiehiä.

Esineruudussa käytiin tänään. Nyt oli ihan täysikokoinen ruutu, jota olin itsekin tallaamassa. Vaikea maasto oman seuran majalla. Oli kuivaa, korkeuserot ruudussa melkoiset, tuuli pyöri jonkin verran, kävi osassa ruutua, takakolmanneksessa ei juurikaan. Oli kaatuneita puita, korkeaa varvikkoa ja muutama kunnon risukko. Kolme esinettä: yksi keskellä etukolmanneksessa sekä yksi molemmissa takakulmissa. Taktisesti lähetin Hiisin melko keskelle polkua pitkin, jotta uppoaisi hyvin taakse ja saisi hajun vaikkapa toisesta takaesineestä. Hiisi eteni haluttuun suuntaan parikymmentä metriä mutta työskenteli sitten oman mielensä mukaan. Olin tosi luottavainen, ja niinhän siinä kävi, että oikeasta takakulmasta tuli nahkaesine erittäin hyvällä ja varmalla työskentelyllä. Kunnon palkat ja treeni oli siinä. Saatiin taas pk-tuomari katsomaan suoritusta eikä tullut noottia mistään. Totesi vain, että hienosti teki koira töitä koko ajan, ja hyvin toimi homma. Jeejee!

Treenin jälkeen jäähdyteltiin ja kierreltiin katselemassa muiden koirakoiden treenejä. Hyvin käyttäytyi Hiisi. Ei hölmöillyt muille koirille, vaikka naaraita yrittikin kiikaroida. Kerran haukahti, kun treenikaverin lapsi juoksi suoraan kohti käsiään tuulimyllyinä heilutellen. No, onhan se kaikesta avoimuudestaan huolimatta vesikoira, eli epäluuloisuutta löytyy jonkin verran.  Normilenkeillä ei reagoi tuollaiseen mitenkään, mutta nyt istuttiin paikallamme, ja lapsi tuli selvästi meitä kohti. Hiisillä ei onneksi kuitenkaan jää urpoilu päälle. Se oli vain yksi haukahdus, ja kun sanoin, että mä hoidan, niin homma oli ok ja muksu oli taas kiva. Silti mua hitusen ärsyttää, kun piti lasta uhkana. Hauska on kyllä nähdä, mitä luonnetestissä sitten joskus aikanaan saadaan puolustushalusta ja terävyydestä.

One thought on “Elämä jatkuu

  1. Oman koiran liikkumisen muutosta on joskus todella hankala huomata, vaikka se niin hullulta kuulostaakin. Kaikki tapahtuu niin pikkuhiljaa ja tähän kaikkeen silmä helposti tottuu, kun koiraa katselee joka päivä. Just näin meillä kävi Latenkin kanssa. Jälkikäteen sitä miettiin että miten on voinut olla niin sokea ettei ole huomannut. Mutta, mutta…nythän mä sitten seuraan Latea lähes neuroottisesti ja luotan omaan silmään jos näkyy pienikin merkki että jotakin saattaa olla vialla. Raputuksia Hiisille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s