Hiisin ja Yolan blogi

espanjanvesikoira Hiisin & stabyhoun Yolan treenejä ja touhuja

Koiraviikonloppu Pirkanmaalla

3 kommenttia

Hurautettiin Hiisin kanssa torstai-iltana viettämään Tampere-viikonloppua. Ensin käytiin Ylöjärvellä katsomassa ja kannustamassa tuttuja ja tuntemattomiakin vesikoiria tulevaisuudessa häämöttävän käyttökokeen vesityöosuuden testaamisessa. Hiisikin pääsi epävirallisesti testaamaan kelluvan esineen noutoa ja upotetun esineen sukellusta. Hyvinhän se haki esineitä veden päältä ja alta.

IMG_4715-001

Lauantaina vietettiin koko päivä Vesilahdella pk-hakuryhmän kanssa. Kouluttajiksi saatiin taas Nuutiset, Reese maastoon ja Jossu tottikseen. Tykkään molemmista kouluttajina tosi paljon, ja erityisen hyvä juttu on, että ovat nähneet meitäkin koirakkona jo muutamia kertoja, joten ollaan jo vähän tuttuja.

Haussa meidän pulmana oli se kesällä tehty havainto, että Hiisin pistot ovat vain 30-metrisiä. (Yhtenä syynä tosin ihan oma ajattelemattomuus ja osaamattomuus niiltä ajoilta, kun koiran motivaatio koko lajiin oli pahasti kateissa.) Lisäksi pk-treeneissä tekemisen palo vain totaalisesti puuttuu, enkä ole keksinyt siihen syytä. Partiointitreeneissä, rakennuksissa ja muissa uusissa/haastavissa ympäristöissä Hiisi on aivan täpinöissään, pk-treeneissä se sen sijaan suorittaa virkamiesmäisen siististi mutta ei syty.

Sainkin lopulta aika paljon mietittävää tulevaisuutta varten. Todennäköisesti päädymme treenaamaan pelastuspuolelle, mutta haluan ehdottomasti opettaa myös kunnollisen pistotyöskentelyn. Siihen mielenkiintoiset lääke-ehdotukset olivat a) ruoka pois ja tilalle futis (tähän saakka molemmat) sekä b) rullan tilalle haukku.

Kun odotusarvoksi saatiin luotua pelkkä pallo, koiran koko ilme muuttui ryhdikkäämmäksi ja tekemiseen tuli lisää draivia. Oletuksena siis on, että jo pelkästään vireen nosto saattaa korjata pistojen mataluusongelman. Keväällä opetin Hiisille tottista varten pallon haukkumisen, ja olen välillä huvikseni kokeillut haukuttaa sitä myös metsässä. Vieraille haukkuminen ei nyt tuottanut mitään ongelmaa edes yli 50 metrin päässä ohjaajasta. Kokeilun tulos oli, että hyvin näyttäisi koiralla pää kestävän haukkumista ja haukku on tosi vahva. Haukkuminen myös nostaa kierroksia, mikä on tässä tapauksessa erittäin hyvä ja toivottu asia. Siispä heräsi sellainen ajatus, että tehdään pari seuraavaa treeniä näin (pallo + helpot haukut) ja katsotaan, mitä siitä seuraa. Rullailmaisuhan Hiisillä kuitenkin on, joten siihen voidaan tarvittaessa palata, jos alkaa näyttää siltä, että haukkuminen jotenkin ahdistaa koiraa.

Hiisi on siitä(kin) aika haastava koira, että melko useinkin koen olevani hukassa sen sytyttelyn kanssa. Motivoinnin olen tiedostanut hankalaksi jo alusta asti, panostanut asiaan ja ihmetellyt, miten saisin diesel-Hiisistä täydet tehot irti silloin kuin haluan. Hakumetsässä tuo joku pieni ajatuksen palanen loksahti paikalleen, kun Reese sanoi, että tällä koiralla on enemmän taistelutahtoa kuin mitä se antaa itsestään ulos ja se on todennäköisesti parhaimmillaan silloin, kun sille saa luotua sopivasti painetta tai olosuhteet ovat muuten vaikeat. Kun vielä oppisinkin aina vetelemään niistä oikeista naruista!

Tottiksessa oltiin haasteiden edessä, koska meidän suoritusvuoro oli kahden juoksunartun jälkeen. Tässä ollaan periaatteessa tahkottu samaa asiaa kun haussakin. Miksi saan koiran välillä sopivaan vireeseen, välillä en? Mitä teen oikein silloin kun onnistun ja mitä teen väärin silloin, kun hommasta ei tule mitään?

Joitakin kertoja ollaan tänäkin kesänä treenattu juoksunartun kanssa samaan aikaan, mutta nyt kahden juoksuisen hajut nurmikentällä olivat iso haaste. Jopa niin iso, että Hiisi ei kyennyt lainkaan palkkautumaan jalkapallosta, joka normaalisti on sille palkka ylitse muiden. Tänä kesänä ollaan pääasiassa treenattu koiran ehdoilla, eli kivoja treenejä silloin kun koira on hyvässä vireessä. Ne ovatkin onnistuneet hyvin. Nyt kun pallopalkka ei kelvannut ja koiran mielessä oli vain hajuja, tehtiinkin niin, että vaadin pienellä häirinnällä oikean asenteen ja palkkasin sitten pitkään ja hartaasti kehuilla ja silityksillä. Ihme ja kumma! Vaikeata oli koirapojalla, mutta pienen alkuväännön jälkeen se sulki nenänsä ja teki hyvää tottista mainiolla kontaktilla. Mikä hienointa, se teki sitä vain ja ainoastaan minulle, ei pallolle. Oli kyllä niin käsittämätön havainto, että tuo jullikka tosiaan arvostaa minun kehuja ja suosiota noinkin korkealle. Vieläkin olen vähän hämilläni (ehkä myös aavistuksen liikuttunut). Onneksi tämä tapahtui todistajien läsnäollessa, joten uskottava on =D.

Olipahan antoisa ja avartava koulutus. Paljon tuli lisää ajateltavaa ja tuntuu, että oivalsin taas koirasta jotain uutta. Olisi tosi tärkeää löytää pian joku meille sopiva treeniporukka, josta löytyisi ehkä myös apuja ja neuvoja näihin virejuttuihin.

3 thoughts on “Koiraviikonloppu Pirkanmaalla

  1. Kiinnostavia nämä virehommat…
    Meillä vire asettuu sopivaksi melko helposti agikentällä, koska koira vaan on niin kertakaikkisen liekeissä ko. lajista. Mutta muissa hommissa sitten… Huhhuijakkaa kun on välillä vaikeeta. Tai no, sen takia ei paljon olla tottista treenattukaan, kun en jaksa kun ei koiraa tunnu kauheasti kiinnostavan mikään ”virkamiessuoritusta” (mahtava ilmaisu! 😀 ) enempi… Sitte välillä yhtäkkiä se tekeekin ihan hurjalla draivilla jotain seuraamista, vaikka mulla ei olisi mitään palkkaa tai joku säälittävä käpy tai jotain. Ota tosta sitten tolkkua! 😀

    • Virehommat ja motivaatio ovat tosiaankin kiinnostava juttu! Ehkä mä joskus vielä ymmärrän tätä koiraa :D. Kisaaminen ja kokeisiin meno (jopa treenaaminen) tuntuu ajatuksena aivan turhalta niin kauan, kun tilanne on tällainen. Treenimotivaatio on itselläni tällä hetkellä aika puhdas nolla. Tsemppiä siis meille ja teille!

  2. Haaste teille meillä! 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s