Hiisin ja Yolan blogi

espanjanvesikoira Hiisin & stabyhoun Yolan treenejä ja touhuja

Yolan tiedot

– Stabyhoun-narttu Frisian Gem Donias Dette

– Harrastukset: Yolan kanssa on aloiteltu pelastushakua ja TOKOn alkeita

– Syntyi 11.7.2012 ja muutti meille marraskuussa 2014

– Yola on luonnetestattu pistein 140 +++

– Kasvattaja: Aila Murto / kennel Frisian Gem

– Omistaja: Kati Kettunen / kennel Coastal Stars (Yola on meillä sijoituksessa, ja sille tulee yksi pentue.)

 

Käsitykseni Yolasta vuoden yhdessä asumisen jälkeen

Yola on hyväntuulinen, toiminnanhaluinen ja sosiaalinen nuori narttu, joka tekee mielellään yhteistyötä ihmisen kanssa. Nenänkäyttöharrastuksissa se on osoittautunut itsenäiseksi työskentelijäksi, joka saattaa irrota kauaskin eikä hae tukea ohjaajasta.

Yola on saapunut meille aikuisena kodinvaihtajana marraskuussa 2014, ja se on ollut alusta asti innokkaana mukana kaikissa harrastuksissa, joita olen sille esitellyt. Sitä on helppo motivoida sekä ruualla että leikillä. Hakutreeneissä se kokee ihmisten etsimisen ja löytämisen erittäin palkitsevana. Se työskentelee monenlaisissa olosuhteissa hyvin häiriöistä huolimatta. Treeneissä Yola on ollut pääosin alustavarma. Se liikkuu sujuvasti esimerkiksi ritiläportaissa eikä pelkää korkeita paikkoja. Raunioilla alaspäin aukeavat piilot ovat osoittautuneet haasteellisiksi.

Kotioloissa Yola on rauhallinen. Jos toimintaa ja liikuntaa on tarpeeksi, se on näkymätön ja pääasiassa loikoilee. Äkillisistä jännittävistä tilanteista (esim. pimeässä lepattava pressu) Yola on päässyt nopeasti yli. Säpsähdettyään se on palautunut nopeasti ja mennyt itse katsomaan säikähdyksen aiheuttajaa. Uutena vuotena Yola reagoi ensimmäisiin paukahduksiin murahtamalla tai haukahtamalla samaan tapaan kuin jos joku olisi koputtanut ulko-oveen. Nopeasti se kuitenkin tottui paukkujen ääniin ja rentoutui täysin. Satunnaisiin paukahduksiin esim. ulkoillessa se on reagoinut kääntämällä pään äänen suuntaan tai sitten ei mitenkään.

Yola pitää ihmisistä ikään tai sukupuoleen katsomatta. Meillä kotona (rivitalossa) se ilmoittaa esimerkiksi ulko-oven vieressä kolistelevista ihmisistä murahtamalla tai haukahtamalla. Kun vieraat tulevat ovesta sisään, se on kaikkia kohtaan ystävällinen ja menee mielellään hakemaan rapsutuksia. Yolan perheeseen kuuluu kahden aikuisen lisäksi keväällä 2014 syntynyt lapsi. Lapsen kanssa Yola on ollut erittäin kärsivällinen ja rento.

Yola on kiinnostunut riistasta mutta tulee kutsuttaessa nopeasti pois jäljeltä ja esimerkiksi jäniksen perästä. Kuuliaisuutensa ansiosta Yolaa on helppo pitää irti missä vain.

Toisia koiria kohtaan Yola on sosiaalinen, mutta ei tyrkytä seuraansa eikä halua seurustella tungettelevien koirien kanssa. Huonosti käyttäytyviä koiria (haukkuvat, rähisevät, uhkailevat) kohtaan se on välinpitämätön, väistää ja osoittaa selvästi, ettei halua riidellä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s