Hiisin ja Yolan blogi

espanjanvesikoira Hiisin & stabyhoun Yolan treenejä ja touhuja

Hiisin 2-vuotissynttärit

Jätä kommentti

Lauantaina 7.7. Hiisi täytti kaksi vuotta, ja sen kunniaksi mentiin tietysti metsään. 2-vuotisonnittelut Hiisille ja sen hienoille sisaruksille!

Super-Hissu <3.

Synttäriohjelmaan kuului keskittynyttä tasapainoilua melkein puolessatoista metrissä.

Jarkko teki päivänsankarille kakun, jossa oli nauta-sikajauhelihaa, laktoositonta kermaviiliä, nakkia ja koristeena kuivattua merilevää.

Kakkulautasen reunoja koristivat naudan sisäfileestä poistetut kalvot. Ylläri, että Hiisi söi ne ensin =).

2-vuotias Hiisi on hieno ja opettavainen koira, mutta ei tosiaankaan sieltä helpoimmasta päästä. Tämän tulisen espanjalaisen kanssa on riittänyt haasteita. Ehkä juuri siksi olenkin niin kiinnostunut testaamaan Hiisin luonnetta ja selvittämään, mikä se oikein onkaan miehiään.

Viime viikonlopun MH-luonnekuvaus oli erittäin kiinnostava kokemus, ja sen jälkimainingeissa innostuin pohtimaan, millainen Hiisi on verrattuna muihin testattuihin espanjanvesikoiriin. Suomessa on MH-luonnekuvattu vasta alle 40 espanjanvesikoiraa, mutta Ruotsissa jo 124. Ruotsalaisten koirien tulokset löytyvät Rasdatan sivuilta täältä.

Ruotsissa testattujen koirien tulosten alla kerrotaan myös rodun keskiarvo. Siispä vertailin Hiisin pisteitä espanjanvesikoirien keskiarvopisteisiin ja lihavoin ne osiot, joissa eroa oli vähintään yhden pisteen verran.

Vertailun perusteella Hiisi ei ole aivan tyypillinen rotunsa edustaja. Se on tavallista avoimempi vieraita ihmisiä kohtaan. Se on myös rotutovereitaan leikkisämpi, taistelutahtoisempi ja kiinnostuneempi pakenevasta saaliista. Lisäksi se on selvästi perusperroa uteliaampi eikä se reagoi laukauksiin — toisin kuin keskiverto testattu espanjanvesikoira.

1a Kontakti: tervehtiminen 4: Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen. Rodun keskiarvo 3,4:  Hyväksyy kontaktin vastaamatta siihen.

1b Kontakti: yhteistyö 3: Lähtee mukaan mutta ei ole kiinnostunut testinohjaajasta. Rodun keskiarvo 2,8.

1c Kontakti: käsittely 4: Hyväksyy ja ottaa kontaktia. Rodun keskiarvo 2,7: Hyväksyy käsittelyn.

2a Leikki 1: leikkihalu 5: Leikkii, aloittaa erittäin nopeasti ja on hyvin aktiivinen. Rodun keskiarvo 3,3: Leikkii, aktiivisuus lisääntyy tai vähenee.

2b Leikki 1: tarttuminen 4: Tarttuu heti koko suulla. Rodun keskiarvo 3: Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla.

2c Leikki: puruote ja taisteluhalu 3: Tarttuu, vetää vastaan mutta irrottaa/tarttuu uudestaan. Korjailee otetta. Rodun keskiarvo 2: Tarttuu viiveellä, irrottaa/pitää, ei vedä vastaan.

3a Takaa-ajo 1. kerta 4: Aloittaa kovalla vauhdilla päämäärähakuisesti, pysähtyy saaliille. Rodun keskiarvo 2: Aloittaa mutta keskeyttää.

3b Tarttuminen 1. kerta 2: Ei tartu. Nuuskii saalista. Rodun keskiarvo 1,4: Ei kiinnostu saaliista./Ei juokse perään.

3a Takaa-ajo 2. kerta 4: Aloittaa kovalla vauhdilla päämäärähakuisesti, pysähtyy saaliille. Rodun keskiarvo 2,4: Aloittaa mutta keskeyttää.

3b Tarttuminen 2. kerta 3: Tarttuu saaliiseen epäröiden tai viiveellä. Rodun keskiarvo 1,7: Ei tartu, nuuskii saalista.

4 Aktiviteettitaso 3: Tarkkailevainen ja enimmäkseen rauhallinen. Yksittäisiä toimintoja. Rodun keskiarvo 2,8.

5a Etäleikki, kiinnostus 2: Tarkkailee avustajaa, välillä taukoja. Rodun keskiarvo 2,7: Kiinnostunut avustajasta, seuraa ilman taukoja.

5b Etäleikki, uhka/aggressio 1: Ei osoita uhkauseleitä. Rodun keskiarvo 1,7: Osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä osion ensimmäisessä osassa.

5c Etäleikki, uteliaisuus 4: Saapuu avustajan luo epäröiden tai viiveellä. Rodun keskiarvo 1,5: Saapuu linjalle aktiivisen avustajan luo.

5d Etäleikki, leikkihalu 3: Leikkii, voi tarttua varovaisesti mutta ei vedä. Rodun keskiarvo 1,4: Ei osoita kiinnostusta.

5e Etäleikki, yhteistyö 3: On kiinnostunut leikkivästä avustajasta. Rodun keskiarvo 1,4: Ei osoita kiinnostusta.

6a Yllätys, pelko 4: Pakenee enintään viisi metriä. Rodun keskiarvo 3,3: Väistää kääntämättä katsettaan haalarista.

6b Yllätys, puolustus, aggressio 2: Osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä. Rodun keskiarvo 1,9.

6c Yllätys, uteliaisuus 3: Menee haalarin luo, kun ohjaaja seisoo sen edessä. Rodun keskiarvo 2,1: Menee haalarin luo, kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa. 

6d Yllätys, jäljellejäävä pelko 1: Ei minkäänlaista liikkumisnopeuden vaihtamista tai väistämistä. Rodun keskiarvo 2,3: Pieni niiaus tai liikkumisnopeuden vaihtelu jollain ohituskerralla.

6e Yllätys, jäljellejäävä kiinnostus 2: Pysähtyy, haistelee tai katselee haalaria yhdellä ohituskerralla. Rodun keskiarvo 1,5.

7a Ääniherkkyys, pelko 3: Väistää kääntämättä pois katsettaan. Rodun keskiarvo 3,1.

7b Ääniherkkyys, uteliaisuus 5: Menee räminälaitteen luo ilman apua. Rodun keskiarvo 3,2: Menee räminälaitteen luo, kun ohjaaja seisoo sen vieressä.

7c Ääniherkkyys, jäljellejäävä pelko 2: Pieni niiaus tai liikkumisnopeuden vaihtelu jollain ohituskerralla. Rodun keskiarvo 1,6.

7d Ääniherkkyys, jäljellejäävä kiinnostus 1: Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan. Rodun keskiarvo 1,5: Pysähtyy, haistelee tai katselee laitetta yhdellä ohituskerralla.

8a Aaveet, puolustus/aggressio 2: Osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä. Rodun keskiarvo 2,6: Osoittaa useita uhkauseleitä.

8b Aaveet, tarkkaavaisuus 4: Tarkkailee aaveita, lyhyitä taukoja. Rodun keskiarvo 3,9.

8c Aaveet, pelko 3: On enimmäkseen ohjaajan edessä tai sivulla, vaihtelee paon ja kontrollin välillä. Rodun keskiarvo 3,6: On enimmäkseen ohjaajan takana. Vaihtelee paon ja kontrollin välillä.

8d Aaveet, uteliaisuus 3: Menee katsomaan, kun ohjaaja seisoo avustajan vieressä. Rodun keskiarvo 1,6: Menee katsomaan, kun ohjaaja puhuu avustajan kanssa ja houkuttelee koiraa.

8e Aaveet, kontaktinotto aaveeseen 4: Ottaa itse kontaktia avustajaan. Rodun keskiarvo 2,3: Hyväksyy avustajan tarjoaman kontaktin mutta ei vastaa siihen.

9a Leikki 2, leikkihalu 5: Leikkii, aloittaa erittäin nopeasti ja on hyvin aktiivinen. Rodun keskiarvo 3,1: Leikkii, aktiivisuus lisääntyy tai vähenee.

9b Leikki 2, tarttuminen 3: Tarttuu esineeseeen viiveellä tai etuhampailla. Rodun keskiarvo 2,8.

10 Ampuminen 1: Ei häiriinny, havaitsee nopeasti ja sen jälkeen täysin välinpitämätön. Rodun keskiarvo 2,1: Häiritsevyys lisääntyy leikin/passiivisuuden aikana, sen jälkeen välinpitämätön.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s