Hiisin ja Yolan blogi

espanjanvesikoira Hiisin & stabyhoun Yolan treenejä ja touhuja

Hiisin tiedot

(c) Outi Toni

(c) Outi Toni

 • Espanjanvesikoirauros Villa Perla’s Trasgo de Cascadas
 • Harrastukset: pelastuskoiratoiminta (haku ja jälki), tunnistusetsintä, satunnaisesti myös tokoilu
 • Syntyi 7.7.2010 ja muutti meille 5.9.2010
 • Kasvattaja: Soile Pöri / kennel Villa Perla’s
 • Säkäkorkeus: n. 47-49 cm
 • Paino: n. 19 kg

Luonne

Hiisi on leikkisä, utelias, avoin, melko hyvähermoinen ja kohtalaisen toimintakykyinen koira, jolla riittää myös taistelutahtoa. Harrastuksissa se ei pura itseään sähläämällä, haukkumalla tai piippaamalla. Yksi Hiisin erinomaisista puolista on sen kyky rauhoittua missä tahansa. Esimerkiksi maastotreeneissä se lepäilee lunkisti odotusajat eikä kuluta voimiaan toissijaiseen säätämiseen.

Hakukoirana Hiisi on erittäin helppolukuinen ja se ohjautuu mukavasti pelkästään ohjaajan liikkeellä/rintamasuunnalla. Se työskentelee luontaisesti noin 30-50 metrin säteellä ohjaajasta, mutta hajun saatuaan irtoaa myös kauemmas. Jäljestäjänä se on helppolukuinen, itsenäinen, motivoitunut, tarkka ja luontaisesti hyvin maavainuinen.

Kotioloissa Hiisi on hyvin hiljainen, rento ja mutkaton kotikoira, joka ei järkyty mistään. Vaikka Hiisin kanssa treenataan aktiivisesti erilaisia lajeja, se on pitkienkin treenitaukojen aikana vaivaton kaveri, joka osallistuu mielellään mihin tahansa kotipuuhiin turhia häseltämättä.

Uusissa ja yllättävissä tilanteissa Hiisi toimii mielellään itse ja lähtee nopeasti selvittämään tilannetta. Vieraisiin ihmisiin Hiisi suhtautuu avoimen ystävällisesti.

Hiisi on MH-luonnekuvattu 30.6.2012 viikkoa vaille 2-vuotiaana. Luonnekuvauksen osa-alueiden videot ja kuvaajan arvio (viimeisessä videossa) löytyvät täältä. Mielestäni luonnekuvauksessa parivuotiaan Hiisin luonne tuli esiin sellaisena kuin olin sen itsekin kokenut. Kaikki Hiisin reaktiot olivat hyvin hiisimäisiä.

Hiisi on luonnetestattu 18.4.2015 reilun neljän vuoden iässä. Testissä Hiisin toiminta oli mielestäni täysin linjassa MH-luonnekuvauksen kanssa. Hissukkaa tuomaroivat Auli Kiminki ja Pirjo Ojala-Laine. Luonnetestivideot löytyvät täältä.

Hiisin yhteispisteet ovat 172 +++ (laukausvarma).  Yhteenvetokommenttina:”Kiva, reipas koira, jonka kanssa on varmasti ilo harrastaa.”

Osa-alueittain pisteet jakautuvat näin:

toimintakyky: kohtuullinen +1a (”Puolustustehtävät eivät ole hänen ykkösjuttunsa, mutta muuten ihan mukava kohtuullinen.”)

terävyys: ei osoita lainkaan terävyyttä +1b (”Ei rupea yksin siellä kiukuttelemaan.”)

puolustushalu: kohtuullinen, hillitty +3 (”Nostaa ihan kunnon rähinän ja metelin, mutta kyllä sitä sitten lopussa rupeaa huimaamaan.”)

taisteluhalu: kohtuullinen +2a (”Kyllähän sitä moottoria siellä ihan kivasti on.”)

hermorakenne: hieman rauhaton +1a (”Pikkusen kuormittuu, mutta sillä lailla normaalilla tavalla.”)

temperamentti: vilkas +3 (”Keskittyy siihen mitä tapahtuu. Näkee ja huomaa asiat mutta ei sählää.”)

kovuus: hieman pehmeä +1 (”Sillä on semmoinen mukava, terve muisti.”)

luoksepäästävyys: hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin +3

laukauspelottomuus: +++ laukausvarma

 

Riistakiinnostus

Hiisi on kiinnostunut riistasta ja etsii ulkoillessa aktiivisesti eläinten hajuja ja jälkiä. Hiisi läpäisi spanielien taipumuskokeen kaksivuotiaana Petäjävedellä 11.8.2012. Taippariarvostelu löytyy täältä.

Vahtiminen

Hiisillä on jonkin verran vahtitaipumuksia. Ovelle tulijoista se ilmoittaa muutamalla haukahduksella, mutta menee varauksetta ja avoimena tervehtimään kaikkia tulijoita.

Koirasosiaalisuus

Hiisi ei ole koirasosiaalinen ”kaikkien kaveri”. Leikkaamattomat urokset ovat sille potentiaalisia kilpakumppaneita, ja narttuja se mielellään vokottelisi. Sopivissa kokoonpanoissa sopuisa laumalenkkeily kuitenkin on mahdollista. Hihnassa Hiisi käyttäytyy asiallisesti ja suhtautuu rähinöitsijöihinkin rauhallisen välinpitämättömästi.

Terveystietoja (päivitetty 07/13)

 • Lonkat  A/A  ja kyynärät 0/0 (09/12). Selkä, lonkat, kyynärät ja polvet kuvattu selkäkipujen takia epävirallisesti keväällä 2011 sekä selkä uudelleen 09/2012. Kuvissa ei havaittu mitään epänormaalia. (Juha Kallio (2011) ja Kari Ventelä (2012)).
 • Hiisin selästä löytyi magneettikuvassa 2.10.2012 välilevy (L7-S1), joka on kehityshäiriön vuoksi jäänyt luutumatta. Diagnoosit: degeneratiivinen cauda equina, ostechondritis dissecans ristiluu S1 ja välilevytyrä L7-S1. (Sigitas Cizinauskas) Lisätietoja täällä.
 • Virallinen silmätarkastus 25.2.2012: lievä distichiasis (kaksi ylimääräistä ripseä vasemmassa silmässä). (Sanna Elfving)
 • TGA-negatiivinen (09/12), kilpirauhasarvot (07/13): T4 22,7 (viitearvo 17-53), vapaa T4 11,3 (viitearvo 7,7-38,6), TSH 0,18 (viitearvo 0-0,5), T4:n ja TSH:n suhde 126,1 (viitearvo >30)
 • PRA: tyyppi B, eli Hiisi on terve kantaja.
 • Yleisesti terveydestä: Hiisi on ollut kohtalaisen terve koira. Vatsa- tai ihovaivoja sillä ei ole ollut. Sen kroppa menee kuitenkin herkästi jumiin, joten säännölliset osteopaattikäynnit ovat olleet tärkeitä kropan toimivuuden ylläpitämiseksi. Selässä on yksi epämuodostunut välilevy, joka on mahdollisesti jonkinlaisen trauman aiheuttama. Se saattaa liittyä kropan jumitustaipumukseen tai sitten ei.

Näyttelytulokset

Hiisi on esiintynyt kaksi kertaa nuorten luokassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s