Hiisin ja Yolan blogi

espanjanvesikoira Hiisin & stabyhoun Yolan treenejä ja touhuja

Hiisi SPA1

8 kommenttia

Otettiin yllättäen äkkilähtö spanielien taipumuskokeeseen katsomaan, löytyykö Hiisistä spanielimaisia taipumuksia. Järjestäjänä oli Keski-Suomen Spanielikerho ry, paikkana Petäjävesi ja ylituomarina erittäin mukava Olavi Nurmiranta. Vietimme oikein leppoisan taipparipäivän rennossa seurassa koirien kanssa touhuten ja lopuksi makkaraa paistellen.

Kivaa oli, joten suosittelen lämpimästi taippareita kaikille vesikoiraihmisille!  Ennakkoon ei tarvitse harjoitella, kunhan koira suostuu uimaan, osaa noutaa ja tulee käskystä luokse.

Pomomies esittelee kotipuutarhassaan SPA1-ruusuketta.

Kaikki osa-alueet tulivat hyväksytyiksi, joten päästiin läpi =). Eniten hirvitti koirasosiaalisuuden arviointi. Se hoidettiin niin, että kaikki kokeen seitsemän urosta (narttuja ei ollut) pistettiin ohjaajineen rinkiin nokat vastakkain ja katsottiin, mitä tapahtuu. Meidän vieressä oli heti terhakkaalla pörinäasenteella varustautunut puolitoistavuotias sprinkku-uros, joten tuumasin, että me on hävitty tää peli. Niin ei kuitenkaan käynyt, vaan kurkkuääntelyistä huolimattta läpäisimme tämänkin osion (ei tosin mitenkään kunniakkaasti).

Sosiaalinen käyttäytyminen 

Nuori uros, joka luulee olevansa porukan pomo ja hieman ärisee muille uroksille. Ihmisille hyvin ystävällinen.

Haku ja laukaus

Hakuosuudella yritettiin kävellä ryteikköisessä metsässä ja katsottiin, mitä koira touhuilee. Koira päästettiin irti ja kytkettiin käskystä. Koiran ollessa irti ohjaajasta ammuttiin haulikolla.

Haku riittävän laajaa, hieman hidasvauhtista. Saisi käyttää nenäänsä tehokkaammin. Tottelee hyvin ohjaajaa ja innostuu laukauksesta.

Jäljestys

Jäljestyksessä koira jäljesti tuoretta fasaanin laahausjälkeä. Jälki oli noin 120 metriä pitkä ja meidän jäljellä taisi olla kaksi kulmaa ja ojan ylitys. (Kuulin jäljentekijän selittävän jotain, että hän oli joutunut vähän muuttamaan suunnitelmaa. Olisi kai pitänyt olla vähän erilainen jälki.) Hiisi tutki jäljen alkumetrit todella hartaasti syventyen, ja tuomari alkoi jo vitsailla, että täytyykin pistää kello käyntiin… Nooh, herra professori teki analyysinsa ja lähti sitten aika vauhdilla etenemään.

Lopussa ollutta fasaania Hiisi yritti leikittää ja kierteli sitä tohkeissaan. Lopulta se alkoi näykkiä fasaania, ja tuomarin lähdettyä otti linnun suuhunsa. Ote oli tasainen ja rauhallinen, eikä Hiisi meinannut päästää oma-aloitteisesti lainkaan irti. Ilmeestä näki jo, että irrotuskäskyä on ihan turha edes antaa. Onneksi minulla oli taskussa kissanruokaa, jonka avasin samalla kun annoin irrotuskäskyn. Siitä Hiisi hämmentyikin niin, että vaihtoi fasaanin kissanruokaan.

Kokeen jäljentekijä/maastovastaava kehui Hiisin riistaviettiä ja syttymistä fasaaniin ja totesi, että ensimmäiseksi lintukohtaamiseksi koiran suhtautuminen lintuun oli suorastaan erinomainen. Hän oli myös sitä mieltä, että kyllä Hiisistä helposti metsästyskoiran saisi. (Nyt sormet ristiin, ettei tämä fasaaniin rakastuminen aiheuta meille karmeita ongelmia ihmisjäljellä…)

Hajuanalyysin tehtyään koira lähtee maavainuiseen jäljestykseen, joka vie tarkasti kaadolle, jota hetken emmittyään alkaa näykkimään.

Vesityö

Vesityöosuudessa koiran piti uida vähintään 5 metriä ja hakea linnun siivillä peitetty puupalikka eli riistapukki. Melkein kaikilla taisi olla oma mukana, mutta me saatiin sellainen lainaksi järjestäjiltä. Riistapukki oli ällöttänyt ja vähän pelottanut Hiisiä autojen luona, mutta yllättäen sillä ei ollut mitään ongelmaa hakea pukkia vedestä ja luovuttaa nätisti käteen.

Ui halukkaasti, luovutus käteen.

Tottelevaisuus

Hyvä.

Yhteistyö ja yleisvaikutelma

Pari luottaa toisiinsa, ja tarkka jäljestäminen voisi avata uran jälkikoirana.

8 thoughts on “Hiisi SPA1

 1. Hieno Hiisi, isin poika, niin hyvässä ko pahassaki! 😀

  • Juu, iskästä ei kyllä voi erehtyä :).

   Saas nähdä, päästäänkö jo tänä syksynä metsästyshommissa tositoimiin. Ihan meidän naapurissa asuu metsästävä ystävä, joka on pyydellyt mukaan. Hiisi nautti niin kovasti taipparipäivän tehtävistä, että mieli kyllä tekisi.

   Onko Miro muuten käynyt Pertun kanssa metsällä?

 2. Muutaman kerran on käyny, mutta ei niin hyvin, että olis ehtiny oppia asiaa. Yhen sorsan on kuiten tuonu, pienen kannustuksen jälkheen. 🙂 Mettälinnut varmasti olis mieluisampia ko nuo ”rapapallot”. 🙂

 3. Hyvä Hiisi.
  Kerroitko tuomarille että Hiisi on Vekun veli? Olisit maininnut että se oli se sammalessa piehtaroija niin olisi varmasti muistanut 🙂

  Oletan että Vekulla olisi aika samanlainen tulos, jos vain saataisiin epeli uimaan.

  Seuraavalle ihmisjäljelle kannattaa varautua siihen että joudut antamaan riittävän palautteen riistan perään lähdöstä. Paras olisi jos saisit jostain fasaanin ja tekisit sellaisen jäljen jolla pistät fasaanin narun päähän ja heittelet ja vedät sillä ihmisjäljen yli poikittain jälkiä, merkkaat kohdat hyvin että tiedät milloin puuttua.

  • Ai niin tää oli se sama tuomari, joka teillä oli just MEJÄ-kokeessa! Ilmankos nimi kuulosti jotenkin tutulta :). Selvästi näki tässä, että maavainuinen työskentely on Hiisin juttu. Kyllähän se ilmavainuakin käyttää, mutta nenä maassa on sille luontevampaa. Sen verran kovasti Hiisi siitä fasaanista syttyi, että nyt pitääkin olla todella tarkkana jäljellä. Hyvä vinkki tuo ihmisjäljen häiriköinti fasaanilla. Enää tarttis hankkia jostain sellanen :).

 4. Hvyä Hiisi!! 🙂 Oli kiva lukea kokeen kulusta, muakin kiinnostaisi mennä taippareihin Kepan kanssa. Toi sosiaalinen osuus kyllä mietityttää että kuinkahan meidän remmirähjä osaa siinä käyttäytyä.. Saako koiraa palkata nameilla kokeen aikana?

  • Menkää ihmeessä! Kepalla menis varmaan komeesti läpi =). Kannattaa ehkä testata etukäteen, onko Kertun mielestä outoa kävellä metsässä niin, että perässä hiippaileekin pari vierasta miestä. Se saattaa olla koiran mielestä outoa ja vaikuttaa niin, ettei yhtäkkiä kiinnostakaan irrota omasta emännästä/isännästä.

   Taippareissa oli yleisesti ottaen tosi rento ja mukava meininki, ja ehdin hyvin kysellä suoritusten lomassa vinkkejä koejärjestäjiltä ja muilta spanieli-ihmisiltä.

   Sosiaalisuudesta kuulemma pääsee yleensä läpi, vaikka käytös ei ihan priimaa olisikaan. Päästiinhän mekin, vaikka Hiisi ei oikein vieraita uroksia lähellään siedä. Lenkillä kyllä ohittaa nätisti, mutta tuo naamatusten seisoskelu on paha…

   Koesuorituksen aikana palkkaamisesta en oikein tiedä. Sitten kun arvosteluosuus on päättynyt, niin varmaankin ihan ok. Kannattaa kysyä tuomarilta.

   Meillä jälkiosuuden lopussa kävi niin, että Hiisi nousi siitä fasaanista aikamoisiin sfääreihin, meni ihan transsiin eikä oma-aloitteisesti irrottanut otetta lainkaan. Jäljentekijä sitten ehdotti makupalaan vaihtamista. Mulla olikin rasia kissanruokaa taskussa ja käytin sitä, koska en halunnut kesken koetta alkaa koiran kanssa kauheasti taistelemaan. Irrotus olisi vaatinut tosi kovan jyrähdyksen, ja halusin mieluummin, että koiran hyvä fiilis säilyy vielä vesinouto-osuudelle. Siinä kohtaa siis makupala oli ihan jees :).

   • Kiitti vinkeistä! Kerttu on kyl just sellanen että ylimääräset perässä käppäilijät voi ollakin siitä epäilyttäviä, pitää ehkä kokeilla sitä ennen 😉

    Ja toi jälki on kans sellanen mistä en tiedä miten menee. Verijälki on siitä vieläkin tosi pelottava, mut laahausjälki menee varmaan helpommin. Ja sekin kai vaihtelee millä se laahaus tehdään? Linnut se kohtaa ihan coolisti mut pupusta se sekois ihan täysillä… 😀

    Mutta joo, eiköhän me uskaltauduta kokeissa käydä pyörähtämässä, kävi kuin kävi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s