Hiisin ja Yolan blogi

espanjanvesikoira Hiisin & stabyhoun Yolan treenejä ja touhuja

ID-juttuja

1 kommentti

Minulle alkaa pikku hiljaa alkaa hahmottua ajatus siitä, mitkä harrastuslajit ovat meille ne tärkeimmät. Meillä on lähitulevaisuudessa edessä muutto pääkaupunkiseudulle, joten uudet huudit rajoittavat varmasti touhuiluja. Päälajeiksi ovat nousemassa vähän yllättäen ID-jälki ja TOKO. Hajuerottelua ja ID-jälkeä on helppo treenata vaikka keskellä keskustaa, joten metsäjälki saa jäädä taustalle. Lisäksi ID-jäljen harrastajia on etelässä paljon enemmän kuin meidän nykyisillä kotinurkilla. Treeniseuraa ja -paikkoja luulisi siis löytyvän.

Taustalle on jäämässä myös haku, joka kiinnostaisi minua huomattavasti enemmän kuin koiraa… Kyllä sen vaan Hiisistä näkee, että palava into pk-hakuun puuttuu. Pk-puolella koiran tekninen osaaminen on tärkeää, eikä pistotyöskentelyn harjoitteleminen saa Hiisiä syttymään. Hiisi tavallaan suorittaa hakua. Se osaa tehdä asiat teknisesti tarkasti ja hyvin, mutta intohimo asiaan puuttuu. Toki osansa on myös ohjaajan kyvyssä keksiä innostavia harjoituksia. En varmaankaan ole osannut.

Toisaalta taas tosi haastavissa paikoissa Hiisin tekeminen on aivan eri maailmasta. Esimerkiksi pari viikkoa sitten tehdastreeneissä nähtiin jotain aivan muuta kuin metsässä. Hiisi oli suorastaan liekeissä, kun maalimiehiä pääsikin etsimään jännittävistä umpipiiloista ja sokkeloisista halleista kuormalabyrinttien keskeltä. Välillä työskenneltin pimeässäkin, ja koira sai pujotella pimeissä, ahtaissa väleissä. Sopivan suuret haasteet ja mahdollisuus itsenäiseen työskentelyyn ovat siis niitä juttuja, joilla Hiisi sytytetään. Toivottavasti päästäisiin ainakin silloin tällöin treenailemaan myös hakua ja pitämään sitä taitoa yllä. Ehkäpä pk-lajit odottavat meitä vielä jossain tulevaisuudessa.

TOKOssa ja ID-jäljestyksessä nautin erityisesti molempien lajien monipuolisuudesta. On niin paljon pieniä palasia, joita voi treenata ja hioa aina paremmiksi. Lisäksi ID:ssä kiinnostaa lajin haastavuus ja kaikki ne sovellukset, joita perustekniikoita hyödyntämällä voi kehittää.

Tässä pikku videonpätkä Hiisin hajuerottelusta. Annoin ensin koiralle ”lähtöhajun”, eli koira sai haistaa purkkia, jossa oli etsittävän ihmisen haju. Sen jälkeen vapautin koiran etsimään samaa hajua ympäristöstä. Tässä treenissä matolla oli viisi samanlaista hajulappua, joista vain yhdessä oli hajua. Videolta näkee hyvin sen hetken, kun koira tajuaa haistaneensa oikeaa hajua. Keskivertokoiralla hajun matkareitti kirsun päästä aivoihin on 30 cm pitkä. Sen vuoksi koiran reaktiossa on pieni viive. Reaktion nopeuteen vaikuttavat esimerkiksi koiran viretila, keskittyminen ja ympäristön häiriöt.

One thought on “ID-juttuja

  1. Testikommentti. Hyvä Hiisi ja Sanna!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s